Pomysł na hak mojego autorstwa może komuś się przyda
1. Kupujesz hak od malucha
2. obcinasz wystające ''uszy''
3. kombinujesz kątownik o długości zbliżonej do szerokości pasa tylnego i płaskownik o podobnym wymiarze
4. oczyszczamy dolna część pasa tylnego oraz wycinamy z niego podpurke pod podnośnik
5. kątownik oraz płaskownik doginamy od łuku podobnego, jaki ma pas tylny
6. następnie wspawujemy kątownik w pas tylny, od wew. strony
7. od spodu przykładamy płaskownik wywiercamy 4 otwory i za pomocą 4 śrub skręcamy pas z kątownikiem oraz płaskownikiem
8.wkrecamy pas tylny z nowymi elementami do auta a hak mocujemy tylko do śrub wahaczy
9. wymierzamy środek i przyspawujemy hak do płaskownika
10. po odkręceniu 4 śrub i 2 nakrętek z wahaczy łatwo można zdemontować hak i zostawić w garazu a w razie potrzeby szybko go zamocować
plusy takiego rozwiązania to szybki montaż i demontaż ,koszta oraz mała inwazyjność w sylwetkę zastavki
minusy natomiast to ingerencja spawalnicza w konstrukcji pasa tylnego, co wymusza puźniejsze lakierownie
Co sadzicie o takim rozwiązaniu??
Panowie nie chce się wpieprzać, ale to mocowanie jest źle zrobione. Powinno być tak jak w maluchu. To znaczy mocowane w tych miejscach gdzie jest przykręcany zderzaki do belki. Z punktu widzenia wytrzymałości materiału to miejsce jest dużo słabsze niż to do którego jest mocowany zderzak. Na dole belki ta blacha jest naprawdę cienka. W tym momencie powstaję Ci moment zginający na belce. Myślę że jednak lepiej będzie zrobić takie mocowanie jak masz na pierwszym zdjęciu.
Greg, masz całkowitą racje. Obawiam sie, że przy naprężeniu (lub dłuższym użytkowaniu) może odkształcić belkę. :( Bo pracować na pewno będzie, tu nie ma wątpliwości.
wyjąłem z malucha który wpadł mi w ręce - dokładnie taki sam jak na pierwszej fotce
montowałem już haki w kilku autkach - więc i w zastawce będzie :) nie przewiduje ciągania ciężkich cycepek - ale może się haczyk przydać :) - nawet nie wiadomo kiedy i po co
z jednym się zgodzę - trzeba go zamontować solidnie!!!
Wysłany: 2009-11-23, 20:08
słuchajcie chłopaki. z hakiem może być problem. weszły ostatnio w życie nowe przepisy. podobno trzeba mieć teraz homologację e20 na hak od producenta, żeby przejść przegląd na stacji diagnostycznej. i tu jest problem bo nie wyobrażam sobie takiej załatwić a bardzo chciałem mieć taki haczyk w zastavce...być może udałoby sie jakoś na homologacji z maluchowskiego haka ale nie wiem. dla pocieszenia tez dodam że w tych przepisach nowych wymyślili że motorowery musza przechodzić przegląd techniczny....masakra
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 1016 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-11-27, 12:19
Dmoch napisał/a:
słuchajcie chłopaki. z hakiem może być problem. weszły ostatnio w życie nowe przepisy. podobno trzeba mieć teraz homologację e20 na hak od producenta, żeby przejść przegląd na stacji diagnostycznej. i tu jest problem bo nie wyobrażam sobie takiej załatwić a bardzo chciałem mieć taki haczyk w zastavce...być może udałoby sie jakoś na homologacji z maluchowskiego haka ale nie wiem. dla pocieszenia tez dodam że w tych przepisach nowych wymyślili że motorowery musza przechodzić przegląd techniczny....masakra
Nie ma problemów...
Niby taki przepis jest ale wystarczy że hak ma jakąkolwiek tabliczkę znamionową i po krzyku.
Oczywiście nie zarejestrują haka bez kwita czy homologacji, to oczywiste. Zawsze tak było. Z tym, ze kiedyś z takim domorobnym hakiem jechało się do kogoś kto takie haki robił lub montował i za flaszkę albo kilka zeta nabijał nań numer czy dawał świadectwo. A teraz jest ciężko.. Ot kolejny gównoprzepis ludzi o pokroju Farysia i spółki aby wydoić jeszcze te kilka zeta od obywatela.. Ale da radę.
Jakby co to mogę załatwić tabliczki znamionowe z jugolandu takie do haka właśnie.. Â?aden problem. Ale kilka zamówień muszę mieć...
Jednej nie opłaca mi się ściągać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum