samochód: zastava 750
Imię: Dmoch
Rok urodzenia: 1970
Rocznik auta: 1966
Kolor auta: niebieski Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Maj 2007 Posty: 1080 Skąd: WWL
Wysłany: 2009-11-17, 21:14 Voksne mennesker (2005) Zakochani widzą słonie
niecodzienny film o pozytywnym wydźwięku również dzięki pojawiającemu się niemal co chwila fiacikowi 600. na końcu filmu jedzie ich nawet cały sznurek:)
g2.jpg
Plik ściągnięto 5188 raz(y) 42.1 KB
front.jpg
Plik ściągnięto 5174 raz(y) 224.33 KB
czesław
Imię: czesław
Rok urodzenia: 1973
Wysłany: 2009-11-17, 22:48
widziałem ten film-spoko.
jest jeszcze film z dużą rolą zastavy 750...rozkręca się delikatnie jak jakiś kusturica dla pensjonarek, ale potem wali na psyche.
słoweńska produkcja "od groba do groba"
Tez lubie zwracac uwage na takie smaczki motoryzacyjne "z epoki" :)
No i pamietam, ze sporo Zastavek jezdzilo w filmach typu "Nie lubie poniedzialku" - tym milsze, ze byly normalnym tlem ulicznym na rowni z innymi, im wspolczesnymi pojazdami.
Za to bardzo chcialbym obejrzec film, w ktorym Bronisław Cieślak (Porucznik Borewicz z "07 zgłoś się" ;) ) gral jakiegos inzyniera na budowie tamy (Wloclawek? Solina?) i jezdzil wlasnie Fiacikiem 600 lub Zastavka. W pamieci utkwila mi scena, w ktorej zajezdza swoim samochodzikiem na plac budowy.
Moze ktos kojarzy tytuł? Z filmografii Bronisława Cieślaka wychodzi mi, że powinien to być film "Znaki szczególne"...
Imię: Paweł
Kolor auta: plavo nebo Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 1016 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-01-25, 01:49
Polecam
Nacionalna Klasa - kultowy jugosłowiański film z lat 70 o rajdach 750ek coś jak nasza formuła Cinquecento z lat 90. nieco w tym rallycrosu, błota i drifftu, ale jest super. Tylko w oryginalnej wersji językowej choć pracujemy z kolegami nad wersją polską.
Polecam też włoski film Familia Stropagetti, gdzie jeżdżą non stop piękną multiplą.
Inny film z epoki to Noce Cabirii - fiaty 600 z poczatku pordukcji
Fajny też jest Fantozzi - sporo 500, 600 i Bianchina!
A widzieliście Sztos..??
W pewnym momencie pod koniec filmu (kręcone w Gdańsku) jedzie między domami czerwona Zastava 750... To mój laminat...
A Bronek Cieślak (Borewicz) jeździ w tym filmie Zastavą 750 z roku 1968. Auto było wynajęte w Gdyni. W Latach 90 od tego egzemplarza zaczęła się moja przygoda z Zastavą 750.
Stała ona w dzielnicy gdzie mieszkała moja ówczesna dziewczyna. Codziennie przejeżdżałem obok tego auta i gul mi skakał.
Po jakimś czasie się odważyłem i poszedłem do właściciela. Niejaki p. Mazur.
Niestety, chciał za dużo, a była to już niezła qpa złomu. Poza tym ja wolałem kurołapę.
Kupił ją przy mnie koleś który okazał się być blacharzem i który parę miesięcy potem robił moją 750kę. Do dziś się przyjaźnimy i choć on dawno jest bogatym przedsiębiorcą w zupełnie innej branży to ja przejąłem po nim "schedę" i tzw "know how". To mój "miszcz".
Dziś ta Zastavka jest już pięknie zrobiona i tak od 16 lat stoi i czeka na kontynuację i zakończenie renowacji. Pomalowana tylko podkładem. Ale sprzedać jej nie chce.... Szkoda...
Imię: Paweł
Kolor auta: plavo nebo Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 1016 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-04-02, 10:19
Mój plastik.....
Potem poszedł do Wawy gdzie go ktoś oszpecił, zakatował i zniszczył... Eeech szkoda...
Nacionalna Klasa - kultowy jugosłowiański film z lat 70 o rajdach 750ek coś jak nasza formuła Cinquecento z lat 90. nieco w tym rallycrosu, błota i drifftu, ale jest super. Tylko w oryginalnej wersji językowej choć pracujemy z kolegami nad wersją polską.
...
Imię: Dmoch
Kolor auta: niebieski Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Maj 2007 Posty: 1080 Skąd: WWL
Wysłany: 2011-02-17, 22:57
z jakiego kraju to zespół? a tak nawiasem mówiąc czy jezyk serbski bardzo różni się od chorwackiego? dobrze mi sie zdaje czy serbski nie używa łacińskich liter?
Po drugiej wojnie ze by zjednoczyc narod serbski i chorwacki,stworzono tez jezyk serbsko-chorwacki.Nie roznia sie one niczym szczegolnie . W Serbii sie korzysta z dwoch pism , jest to lacina i cyrilica . Gramatyka owszem trudna,jak w Polsce,ale pisownia jest tak uproszczona ze dyktando sie konczy w drugiej klasie. A zespol z okolic Belgradu,miasto sie nazywa Panczewo.Kiedys duzo polakow przyjezdzalo do tej miejscowosci,handlowalo i zarabialo na dalsza podroz po swiecie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum