Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Stacyjka
Autor Wiadomość
Kwinto 


samochód: zastava 750
Imię: Bartek
Rok urodzenia: 1980
Rocznik auta: 1967
Kolor auta: Czerwony
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 451
Skąd: Gryfino / Szczecin
Wysłany: 2010-04-18, 12:03   Stacyjka

Przegladajac Allegro znalazlem stacyjke którą zastosowalem kilka lat temu w swojej Zastavce i sprawuje sie bardzo dobrze , prawdopodobnie jest to stacyjka z Â?uka .
http://www.allegro.pl/ite...jka_unikat.html
 
czesław 

samochód: zastava 750
Imię: czesław
Rok urodzenia: 1973
Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 231
Skąd: SK
Wysłany: 2010-04-18, 12:21   

syrena, żuk, nysa, niektóre stary, melex

jest znacznie większa od oryginału.
 
Greg 


samochód: zastava 750
Imię: Grzesiek
Rok urodzenia: 1982
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 567
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2010-04-19, 16:44   

Przecież to kompletnie nie pasuję pod oryginalny schemat elektryczny. Oryginalna stacyjka ma więcej przyłączy, i możliwość zostawienia auta celowo na światłach
 
czesław 

samochód: zastava 750
Imię: czesław
Rok urodzenia: 1973
Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 231
Skąd: SK
Wysłany: 2010-04-19, 19:06   

może już miał wcześniej coś zdrutowane.

mnie się udało uratować oryginał ale łatwo nie było.
 
Kwinto 


samochód: zastava 750
Imię: Bartek
Rok urodzenia: 1980
Rocznik auta: 1967
Kolor auta: Czerwony
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 451
Skąd: Gryfino / Szczecin
Wysłany: 2010-04-19, 20:58   

Greg napisał/a:
Przecież to kompletnie nie pasuję pod oryginalny schemat elektryczny. Oryginalna stacyjka ma więcej przyłączy, i możliwość zostawienia auta celowo na światłach


To ze nie pasuje pod orginalny schemat to nie znaczy ze nie bedzie dzialac poprawnie Umnie uszczelka na przednią szybe od 126 nie zadzialala , a u Ciebie tak :)

Umnie to dziala a w elektryce nie bylo nic robione (za mojej kadencji) orginalna stacyjka zostala wywalona i zostala zalozona wlasnie taka i dziala poprowanie . I tez moge zostawic auto na swiatlach



Masz posiadasz orginalny schemat do Zastavy ?

I nie pisze tu o schemacie z ksiazki Pana Z. Gęsiarza.
 
Greg 


samochód: zastava 750
Imię: Grzesiek
Rok urodzenia: 1982
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 567
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2010-04-21, 20:19   

Tak posiadam oryginalny schemat. I to w nie jednym wydaniu że tak powiem.
Co do elektryki to musiało być drutowane ze względu na ilość podłączeń w oryginalnej stacyjce. Zostawienie na światłach polegało na tym że normalnie jest to nie możliwe aby nie rozładować akumulatora to po wyłączeniu zapłonu odcinany jest wyłącznik świateł. Dopiero po przekręceniu kluczyka z pozycji zero w LEWO można go wyjąć ze stacyjki a przełącznik od świateł będzie zasilany mimo wyłączonego zapłonu.
 
czesław 

samochód: zastava 750
Imię: czesław
Rok urodzenia: 1973
Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 231
Skąd: SK
Wysłany: 2010-04-21, 20:51   

dokładnie tak jest.

wszystko w tym aucie idzie przez stacyjkę z lampką sufitową włącznie. więc opaździerzenie tego trzystykową z zuka to takie sobie rozwiązanie...nazwijmy je...uproszczone...

pomijam już względy estetyczne, a jest od oryginału znacznie większa, bardziej odstaje i zajmuje plastikową nakrętką więcej panelu środkowego.
no i kształt klucza zupełnie nie taki.
 
Kwinto 


samochód: zastava 750
Imię: Bartek
Rok urodzenia: 1980
Rocznik auta: 1967
Kolor auta: Czerwony
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 451
Skąd: Gryfino / Szczecin
Wysłany: 2010-04-22, 19:29   

Nie bede juz tego dalej komentowal , moglem post zamiescic w ZAMIENNIKI . Moze nie bylo by to tak skrytykowane, Ja mam taka stacyjke na otwór umnie pasowalo , podlaczenie tez bylo latwe mam ja od kilku lat niezle wyglada i nie jest wcale taka duza . A co najwazniejsze to jest nowa i niemam problemu z odpaleniem . Chcialem pomoc bo moze ktos ma problem ze stacyka a nowa to raczej " marzenie" .
 
czesław 

samochód: zastava 750
Imię: czesław
Rok urodzenia: 1973
Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 231
Skąd: SK
Wysłany: 2010-04-22, 21:48   

ja nie krytykuje tylko stwierdzam różnice.
słabo widać, ale jednak oryginał jest mniejszy...


uprzedzając...
klucz do stacyjki mam nieoryginalny. jest współczesnym zamiennikiem zbliżonym kształtem. oryginału nigdy nie miałem.
 
Dmoch 


samochód: zastava 750
Imię: Dmoch
Rok urodzenia: 1970
Rocznik auta: 1966
Kolor auta: niebieski
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 1077
Skąd: WWL
Wysłany: 2010-04-23, 01:14   

Kwinto napisał/a:
Nie będę już tego dalej komentował , moglem post zamiescic w ZAMIENNIKI . Moze nie bylo by to tak skrytykowane, ... .


Kwinto, jeszcze ja chce skrytykować! przede wszystkim za to że na pierwszej fotce nie uśmiechnąłeś się do zdjęcia....:) a tak poważnie, to mam jedną "luźną" stacyjkę jakbyś chciał, tylko w sumie po co jak ta Ci działa...pozdrawiam:)
 
Greg 


samochód: zastava 750
Imię: Grzesiek
Rok urodzenia: 1982
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 567
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2010-04-24, 23:14   

To na tym forum już nic nie można napisać bo się zaraz wszyscy obrażają ze to krytyka?
 
czesław 

samochód: zastava 750
Imię: czesław
Rok urodzenia: 1973
Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 231
Skąd: SK
Wysłany: 2010-04-25, 20:55   

cechy osobnicze
:mrgreen:

dla mnie osobiście stacyjka z żuka nie jest odkryciem, ale mi się przypomniało że bardzo wczesnie 126 też takie miały-jeszcze na desce, nie na kolumnie kierownicy.
 
Kociol 

samochód: zastava 750
Imię: Piotr
Rok urodzenia: 1986
Dołączył: 21 Cze 2017
Posty: 1
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-06-21, 10:20   

cześć jestem nowy na forum i nie wiem jak czesto ktoś tu zgląda ale ma problem bo najprawdopodobniej spaliła mi się kostka stacyjki w Zastavie 750 LE z 1984 r. Stacyjka jest przy kolumnie kierowncy, a nie na panelu. Wiecie skąd można załatwić kostkę albo całą stacyjkę żeby nie kopnęło po kieszeni? Ewentualnie co mogłoby pasować w zastępstwie?
 
Dmoch 


samochód: zastava 750
Imię: Dmoch
Rok urodzenia: 1970
Rocznik auta: 1966
Kolor auta: niebieski
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 1077
Skąd: WWL
Wysłany: 2017-06-26, 10:55   

Cześć, chciabym pomóc ale nie widziałem takiej stacyjki na oczy niestety. Wszystkie Zastavy które miałem miały stacyjkę jeszcze pod szybą. Tak myślę, może z malucha coś podejdzie?
 
archicar 
ARCHICAR


samochód: zastava 750
Imię: Paweł
Rok urodzenia: 1970
Rocznik auta: 1966
Kolor auta: plavo nebo
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 1016
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-07-04, 03:41   

Pisz na priv - damy radę.

Stacyjka w modelach z lat 80 to w istocie stacyjka z Fiata 850 tyle, że ustawiona po prawej stronie.
Ciężka sprawa do zdobycia, zwłaszcza w Polsce. U nas tych aut nie było. Nie wiem wspólnego ma elektryka modeli po 75r z tymi które znamy z polskich ulic.



















 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Ładowanie strony... proszę czekać!
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne